top of page
artur-tumasjan-qLzWvcQq-V8-unsplash.jpg

SZÁJSEBÉSZET

Szájsebeszet

Szájsebészet

A szájsebészet napjaink gyorsan fejlődő, egyre összetettebbé váló szakterülete. A dentoalveolaris sebészet szakvizsga megszerzéséhez a fogorvosi diploma után 3 év kell.

implant.jpg

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozások:

• fogak és foggyökerek eltávolítása,

• áttörésben visszamaradt fogak (pl. bölcsességfogak, szemfogak) sebészi eltávolítása,

• állcsontokban zajló akut és krónikus gyulladásos folyamatok sebészeti megoldása,

• nyálkahártya és ínykorrekciók,

• sebészi fogmegtartó kezelések: gyökércsúcs rezekció, retrográd gyökértömés mikroszkóp segítségével,

• góckutatás,

• szövettani mintavétel, nyálmirigyek vizsgálata, nyálkő eltávolítása,

• csontpótlás saját csonttal vagy csontpótló anyaggal, arcüreg emelés,

• implantátum beültetés (Ankylos).

Szájsebészeti szakellátásunk lehetővé teszi, hogy az egyes kezeléseket elejétől a végéig kezünkben tartsuk, megkímélvén Önöket több fogászati rendelő látogatásától, ezzel együtt a sok utazástól.

The-problems-wisdom-teeth-cause-1024x329
impl.jpg
Teendok

Fogeltávolítás utáni teendők

Néhány egyszerű szabály betartásával lerövidíthatjük a sebgyógyulás időszakát és megakadályozhatjuk szövődmények kialakulását. Ez azért is fontos, mivel a foghiányt rövid időn belül pótolnunk kell, ha nem akarjuk emiatt több fogunkat is elveszíteni. A szövődmények kezelése időigényes, fájdalommal, csontvesztéssel jár.

A foghúzás utáni teendők nem túl bonyolultak, és mindössze néhány napig kell betartani a szabályokat. Addig viszont szigorúan! Fontos az is, hogy amennyiben a foghúzás utáni 24 vagy 48 órában még mindig erős fájdalmat érez, azonnal jelezze fogorvosának. A fájdalomnak többféle oka is lehet, ezt az okot mindenképpen fel kell tárni és mielőbb meg kell szüntetni, ehhez viszont fogorvosa segítsége szükséges.

Az alábbiakban néhány hasznos tudnivalót olvashat a foghúzás utáni teendőkről. Első ránézésre „húzósnak” tűnhet a lista, ám ennek egyik oka az, hogy igyekeztünk minden szóbajöhető problémára megoldást kínálni. Ezen kívül a felsorolt szabályok mindössze néhány napig, egyesek csak néhány óráig jelentenek korlátozást.

 

 

• A fogorvos által behelyezett gézlapra finoman, de határozottan harapjon rá, és legalább 15-20 percig ne vegye ki. Amennyiben a géz eltávolítása után még mindig vézést tapasztal, helyezzen be egy újabb gézlapot.

 

• Amíg az érzéstelenítő hatása el nem múlik, semmiképpen ne igyon és ne egyen. Félrenyelhet, felsértheti a fogínyt, vagy éppen azzal okozhat magának sérülést, hogy nem érzékeli az ételek hőfokát.
 

• Foghúzás után nagyon fontos, hogy a keletkező vörösesbarna véralvadék minél tovább lezárja a sebet, megakadályozva ezzel egy súlyos fertőzés kialakulását, amelytől aztán csak igen hosszú és fájdalmas kezelések árán tud majd megszabadulni. Ezért a húzást követő 24 órában ne öblögessen, ne szívogassa a húzás helyét, fogmosáskor kerülje el a sebet.
 

• Mivel a dohányzás lassítja a sebgyógyulást, a foghúzást követő 3-4 napig ne gyújtson rá. A nikotin érösszehúzódást vált ki, a vértestekhez kötődő szénmonoxid pedig csökkenti a szövetek oxigénellátását. Ez fertőzést és sebszétválást okoz.
 

• A foghúzás után legalább egy hétig kerülje a tejtermékek, különösen a nyers tej fogyasztását. A fehérje kitűnő táptalajt biztosít a baktériumoknak, amelyek elszaporodva gyulladást okoznak.
 

• A seb teljes begyógyulásáig ne fogyasszon „apró dolgokat” (például mákot, szezámmagot stb.) tartalmazó ételeket, mivel azok beférkőznek a nehezen tisztítható sebbe, és ott akár gyulladást is okozhatnak.
 

• A foghúzás utáni napon a sebet már tisztíthatja, de kizárólag puha fogkefével. A tisztítás legyen alapos, ám kíméletes, ügyeljen arra, hogy ne piszkálja ki fogkefével a sebet lezáró véralvadékot!
 

• Mint általában, a nyílt sebet okozó beavatkozások esetében, foghúzás után is célszerű egy ideig kerülni a hajolgatást, illetve a súlyosabb terhek emelését. Ezek a seb szétnyílásához, vérzéshez, ezáltal fertőzéshez vezethetnek.
 

• Ha duzzanatot észlel a seb körül, kívülről (!) jegelje a területet. Akár jégkockát használ a hűtésre, akár jégakkut, mindenképpen csavarja be puha textíliába. A fagyás elkerülése érdekében figyeljen oda, hogy 3-4 perc után távolítsa el a hűtést, majd körülbelül 10 perc után folytassa a jegelést.
 

• A foghiánnyal szomszédos fogakban egy ideig érezhet némi fájdalmat. Ez azzal magyarázható, hogy az addig szorosan egymás mellett álló fogak elmozdulnak a foghiány irányába. A fájdalom általában enyhe, inkább csak kellemetlen, és néhány napon belül elmúlik. Ha mégsem, feltétlenül keresse fel fogorvosát.
 

• Foghúzás után célszerű lecserélni addig használt fogkeféjét. A fogkefén ugyanis száraz és nedves állapotban is megtapadnak a baktériumok, ezért előfordulhat, hogy éppen a szájhigiéniánk érdekében használt eszköz indítja el a seb fertőzését.

 

Már a foghúzás előtt érdemes gondolni arra, hogy a hiányzó fogat mielőbb pótolni kell. Az elhúzódó foghiány a szomszédos fogak bedőlését, a szemben lévő fognak a fogsorból való kinövését okozhatja. Mindkét eset újabb fogvesztéshez vezet. Ráadásul a foghiány helyén a csontállomány folyamatosan pusztul, ezért ha fogbeültetés mellett dönt, azt már csak csontpótlással lehet megoldani.
 

Ma már készíthetők olyan fogpótlások, amelyek nem csak funkcionálisan, de esztétikailag is tökéletesek. Létezik olyan módszer is, amellyel közvetlenül a foghúzás után pótolható a foghiány. A lehetséges módszerekről mielőbb konzultáljon fogorvosával.

bottom of page