top of page
Konzervalo fogaszat

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT Esetek - Dr. Papp Lili

A mai modern tömőanyagokkal olyan esztétikai korrekciók is elvégezhetőek, amiket korábban korona készítésével oldottak meg, így lecsiszolva a fog jelentős részét.

 

Az alábbi képeken látható, hogy enyhe kopások, törések és szimmetria-eltolódás volt a megjelenésünkben és mosolyunkban olyan fontos felső metszőfogakon. Ezeket egy néhány óra alatt teljesen természetes módon, foganyag feláldozása nélkül, csak hozzátéve, nem elvéve sikerült kijavítani Páciensünk nagy elégedettségére. A középső metszői közötti rést szerette volna megtartani.

14.jpg
14_2.jpg
13.jpg
12.jpg

Egy amalgám tömés cseréje esztétikus tömésre másodlagos szuvasság miatt

kofferdam izolálásban

Egy ilyen aprónak tűnő változtatás visszahozta az önbizalmát és szívesebben mosolyog azóta.

Endodoncia

ENDODONCIA

Mikroszkópos esetek - Dr. Papp Lili

3. eset

 

A beteg kezdeti panoráma röntgenjén látszik, hogy van néhány gyökérkezelt foga, amelyekben egyik gyökértömés sem kielégítő. Fájós jobb felső 7-es fogával érkezett, amely sikeres gyökérkezelését követően panaszai teljesen elmúltak. Azonban szerette volna a többi gyökérkezelt fogában is kicseréltetni a gyökértöméseket, mert gyakran tapasztal bőrkiütéseket. Ezek hátterében állhatnak a gyökérkezelt fogaiban megbújó, krónikus, panaszt nem okozó gyulladásos gócok.

23.jpg
24.jpg

A mikroszkóppal történt gyökérkezelések során minden felső fog gyökérkezelésénél 3 csatorna volt feltárva és letömve, de a 4. csatornát is sikerült megtalálni minden esetben. Gyakran ezek okozzák a krónikus gyulladást.

 

A végső röntgenen már minden fogában új gyökértömés és tömés/betét látható.

1. eset

 

Egy híd alatt lévő fog okozott rendkívüli fájdalmat. Ez egy bölcsességfog volt, amiben mikroszkópos vizsgálat és CT lelet alapján is 2 gyökércsatorna helyezkedett el. A hídon a mikroszkópos kezelés segítségével csak kis bemeneti nyílást kellett ejteni, majd azon keresztül korrekt tisztítást és baktérium-mentesítés végeztünk.

 

Majd végleges gyökértömést kapott mindkét csatornába. Panaszai teljesen megszűntek és így a fogat és a hidat is meg tudtuk tartani. A kezelés végeztével a nyílást esztétikus töméssel zártuk.

17.jpg
18.jpg

Látható a kezdeti röntgen felvételen is a nagymértékű gyulladás a gyökerek körül (sötét folt mindkét gyökérnél).

2. eset

 

Egy panasz- és tünetmentesen elhalt fog, melyre egy régi, nagyméretű tömés cseréjének kezdete előtt derült fény. A tömés alatt nagyon szuvas volt a fog.

Azonnal elkezdtük a fog gyökérkezelését.

A képen már a kész gyökértömés látható, 4 csatorna rejtőzött a fogban. Ezt szabad szemmel nehéz megtalálni, de a mikroszkóp segítségével általában nagyon könnyű.

20.jpg
19.jpg

 

A sikeres gyökértömés elkészítése után a beteg teljes fogat borító betétet (overlayt) kapott a fogba.

A röntgenképen látható a kezelés előtti és a gyökértömést követő állapot. A gyökerek közül kettő nagyon erőteljesen görbült volt, de sikerült a végéig lemenni és korrektül letömni a fogat.

22.jpg
21.jpg

A második röntgen a kész, gyökércsúcsig érő gyökértömést ábrázolja. A gyulladásos foltok visszacsontosodása néhány hónapot vesz igénybe.

Fogpotlasok

FOGPÓTLÁSOK

Esetek - Dr. Papp Lili

25.jpg
28.jpg

1. eset

 

Esztétikailag volt elégedetlen a felső metszőfogaival a Páciens, erre szeretett volna valami megoldást találni, a fogszabályozó kezeléstől elzárkózott.

Csak a két középső metszőfogat kellett lecsiszolni és arra kapott két teljes kerámia (E-max) koronát. Ezekről a koronákról tudni kell, hogy csak abban az esetben alkalmazhatóak, ha foghiány nincsen, nagyon tartósak és nagyon pontosan zárnak.

 

A velük elérhető színhatás a lehető legközelebb áll a természetes fogéhoz, ahogyan ez a képeken is látszik.

2. eset

 

Fiatal hölgy Páciensünk nem túl jó fogazati adottságokkal rendelkezett, szeretett volna önfeledten mosolyogni, ezért keresett fel minket. A kezelése több ütemben zajlott, először azokat a fogakat kihúztuk, amelyeket nem lehetett megmenteni, majd kerámia héjakat, koronákat és cirkónium-oxid hidakat kapott meglévő fogaira esztétikai igényeinek megfelelően extra világos színben.

32.jpg
31.jpg

3. eset

 

Ebben az esetben a motiváció részben esztétikai, részben funkcionális volt. A hölgy a pótlása színével nem volt elégedett, azonban orvosilag sem volt tökéletes a munka, mert sok egyenetlenség, érdesség volt a hidakon, amik mind felületet biztosítottak a fogkő és a megtelepedő baktériumok számára.

Az új pótlás készítésekor törekedtünk a tisztíthatóságra, ezért csak oda készítettünk hidakat, ahol hiányzó fogak voltak. A többi fog az előző pótlással ellentétben mind szólóban lett elkészítve, egyesével ragasztva, így elérve a természeteshez lehető legközelebbi állapotot.

Páciensünk elégedett volt az esztétikai eredménnyel is, sikerült teljesíteni az elvárásait.

30.jpg
33.jpg
bottom of page