KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT Esetek - Dr. Papp Lili

A mai modern tömőanyagokkal olyan esztétikai korrekciók is elvégezhetőek, amiket korábban korona készítésével oldottak meg, így lecsiszolva a fog jelentős részét.

 

Az alábbi képeken látható, hogy enyhe kopások, törések és szimmetria-eltolódás volt a megjelenésünkben és mosolyunkban olyan fontos felső metszőfogakon. Ezeket egy néhány óra alatt teljesen természetes módon, foganyag feláldozása nélkül, csak hozzátéve, nem elvéve sikerült kijavítani Páciensünk nagy elégedettségére. A középső metszői közötti rést szerette volna megtartani.

Egy amalgám tömés cseréje esztétikus tömésre másodlagos szuvasság miatt

kofferdam izolálásban

Egy ilyen aprónak tűnő változtatás visszahozta az önbizalmát és szívesebben mosolyog azóta.

 

ENDODONCIA

Mikroszkópos esetek - Dr. Papp Lili

3. eset

 

A beteg kezdeti panoráma röntgenjén látszik, hogy van néhány gyökérkezelt foga, amelyekben egyik gyökértömés sem kielégítő. Fájós jobb felső 7-es fogával érkezett, amely sikeres gyökérkezelését követően panaszai teljesen elmúltak. Azonban szerette volna a többi gyökérkezelt fogában is kicseréltetni a gyökértöméseket, mert gyakran tapasztal bőrkiütéseket. Ezek hátterében állhatnak a gyökérkezelt fogaiban megbújó, krónikus, panaszt nem okozó gyulladásos gócok.

A mikroszkóppal történt gyökérkezelések során minden felső fog gyökérkezelésénél 3 csatorna volt feltárva és letömve, de a 4. csatornát is sikerült megtalálni minden esetben. Gyakran ezek okozzák a krónikus gyulladást.

 

A végső röntgenen már minden fogában új gyökértömés és tömés/betét látható.

1. eset

 

Egy híd alatt lévő fog okozott rendkívüli fájdalmat. Ez egy bölcsességfog volt, amiben mikroszkópos vizsgálat és CT lelet alapján is 2 gyökércsatorna helyezkedett el. A hídon a mikroszkópos kezelés segítségével csak kis bemeneti nyílást kellett ejteni, majd azon keresztül korrekt tisztítást és baktérium-mentesítés végeztünk.

 

Majd végleges gyökértömést kapott mindkét csatornába. Panaszai teljesen megszűntek és így a fogat és a hidat is meg tudtuk tartani. A kezelés végeztével a nyílást esztétikus töméssel zártuk.

Látható a kezdeti röntgen felvételen is a nagymértékű gyulladás a gyökerek körül (sötét folt mindkét gyökérnél).

2. eset

 

Egy panasz- és tünetmentesen elhalt fog, melyre egy régi, nagyméretű tömés cseréjének kezdete előtt derült fény. A tömés alatt nagyon szuvas volt a fog.

Azonnal elkezdtük a fog gyökérkezelését.

A képen már a kész gyökértömés látható, 4 csatorna rejtőzött a fogban. Ezt szabad szemmel nehéz megtalálni, de a mikroszkóp segítségével általában nagyon könnyű.

 

A sikeres gyökértömés elkészítése után a beteg teljes fogat borító betétet (overlayt) kapott a fogba.

A röntgenképen látható a kezelés előtti és a gyökértömést követő állapot. A gyökerek közül kettő nagyon erőteljesen görbült volt, de sikerült a végéig lemenni és korrektül letömni a fogat.

A második röntgen a kész, gyökércsúcsig érő gyökértömést ábrázolja. A gyulladásos foltok visszacsontosodása néhány hónapot vesz igénybe.

 

FOGPÓTLÁSOK

Esetek - Dr. Papp Lili

1. eset

 

Esztétikailag volt elégedetlen a felső metszőfogaival a Páciens, erre szeretett volna valami megoldást találni, a fogszabályozó kezeléstől elzárkózott.

Csak a két középső metszőfogat kellett lecsiszolni és arra kapott két teljes kerámia (E-max) koronát. Ezekről a koronákról tudni kell, hogy csak abban az esetben alkalmazhatóak, ha foghiány nincsen, nagyon tartósak és nagyon pontosan zárnak.

 

A velük elérhető színhatás a lehető legközelebb áll a természetes fogéhoz, ahogyan ez a képeken is látszik.

2. eset

 

Fiatal hölgy Páciensünk nem túl jó fogazati adottságokkal rendelkezett, szeretett volna önfeledten mosolyogni, ezért keresett fel minket. A kezelése több ütemben zajlott, először azokat a fogakat kihúztuk, amelyeket nem lehetett megmenteni, majd kerámia héjakat, koronákat és cirkónium-oxid hidakat kapott meglévő fogaira esztétikai igényeinek megfelelően extra világos színben.

3. eset

 

Ebben az esetben a motiváció részben esztétikai, részben funkcionális volt. A hölgy a pótlása színével nem volt elégedett, azonban orvosilag sem volt tökéletes a munka, mert sok egyenetlenség, érdesség volt a hidakon, amik mind felületet biztosítottak a fogkő és a megtelepedő baktériumok számára.

Az új pótlás készítésekor törekedtünk a tisztíthatóságra, ezért csak oda készítettünk hidakat, ahol hiányzó fogak voltak. A többi fog az előző pótlással ellentétben mind szólóban lett elkészítve, egyesével ragasztva, így elérve a természeteshez lehető legközelebbi állapotot.

Páciensünk elégedett volt az esztétikai eredménnyel is, sikerült teljesíteni az elvárásait.