top of page
nicolas-horn-MTZTGvDsHFY-unsplash.jpg

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT ÉS ENDODONCIA

Konzerváló fogászat

Konzerváló fogászat

A fogászat ezen ága foglalkozik a Páciensek által leginkább ismert és leggyakrabban igénybe vett szolgáltatással, a fogtöméssel. Orvosaink nap, mint nap azon fáradoznak, hogy ezeket az egyszerűnek hitt beavatkozásokat a legmagasabb szinten végezzék el, így érve el azt, hogy az a tömés, amit a Páciens a fogába kap, a lehető legtartósabb, legfunkcionálisabb és persze a legesztétikusabb legyen.

11.jpg

 Inlay, overlay és onlayek egy gipszmintán

Ezen az ágon belül említhetjük az inlayek, onlayek  (ún. betétek) készítését is. Ezt a technológiát akkor alkalmazzuk, amikor hagyományos módszerrel, direkt módon felépítve a fogat már kisebb sikerességi aránnyal büszkélkedhetnénk, mert túl nagy a foganyagveszteség. Ezért segítségül hívjuk a fogtechnikus kollégát, aki egy szépen előkészített fogról, szájból vett lenyomat alapján készít számunkra gipszmintára egy fogpótlást, amit mi beragasztunk az adott fogba, és így a fog tökéletesen és hosszútávon tovább tud funkcionálni.

A gyökérkezelt fogakba is majdnem minden esetben betétet készítünk, mert ezek a fogak a sok foganyagvesztés miatt nagyon meggyengülhetnek és így megelőzzük azt, hogy megrepedjenek, vagy eltörjenek.

Endodoncia

Endodoncia

Az endodoncia a gyökérkezelés tudománya. De mikor is van szükség erre a kezeléstípusra?

Sokan átestek már első vagy akár többedik fogfájásukon, ami gyakran az éjszaka közepén kezd el annyira gyötörni, hogy azt érezzük, azonnali segítségre van szükségünk. Jellemzően akkor fordul ez elő, amikor egy nagyon szuvas fogban, vagy gyakran egy tömés alatt valahogyan bejutnak a baktériumok a fogbélbe (ahol a fogunk idegei és vérerei futnak), majd a bakteriális tevékenység következtében helyileg egy akut gyulladásos reakció alakul ki. Ilyenkor csak egy módon tudjuk a fogat megmenteni a kihúzástól, mégpedig ha gyökérkezeljük, vagyis ha eltávolítjuk belőle az idegeket és ereket, majd megtisztítjuk a baktériumoktól és egy jól záró ún. gyökértömést helyezünk a gyökerekben elhelyezkedő csatornákba, az ideg- és érképletek helyére.

15.jpg

Ez a közhiedelemmel ellentétben egy teljesen fájdalommentes folyamat. Minden esetben érzéstelenítésben történik és már az esetek legnagyobb hányadában az első kezelés teljes vagy szinte teljes fájdalom-mentességet eredményez.

 

Centrumunkban lehetőség van mikroszkópos gyökérkezelésre is, ami a ma elérhető legmodernebb eszköz a sikeres gyökérkezelések szolgálatában.

bottom of page