top of page

ENDODONCIA

Mikroszkópos esetek - Dr. Papp Lili

1. eset

 

Egy híd alatt lévő fog okozott rendkívüli fájdalmat. Ez egy bölcsességfog volt, amiben mikroszkópos vizsgálat és CT lelet alapján is 2 gyökércsatorna helyezkedett el. A hídon a mikroszkópos kezelés segítségével csak kis bemeneti nyílást kellett ejteni, majd azon keresztül korrekt tisztítás és baktérium-mentesítés követett.

 

Majd végleges gyökértömést kapott mindkét csatornába. Panaszai teljesen megszűntek és így a fogat és a hidat is meg tudtuk tartani. A kezelés végeztével a nyílást esztétikus töméssel zártuk.

17.jpg
18.jpg

Látható a kezdeti röntgen felvételen is a nagymértékű gyulladás a gyökerek körül (sötét folt mindkét gyökérnél).

2. eset

 

Egy panasz- és tünetmentesen elhalt fog, melyre egy régi, nagyméretű tömés cseréjének kezdete előtt derült fény. A tömés alatt nagyon szuvas volt a fog.

Azonnal elkezdtük a fog gyökérkezelését.

A képen már a kész gyökértömés látható, 4 csatorna rejtőzött a fogban. Ezt szabad szemmel nehéz megtalálni, de a mikroszkóp segítségével általában nagyon könnyű.

20.jpg
19.jpg

 

A sikeres gyökértömés elkészítése után a beteg teljes fogat borító betétet (overlayt) kapott a fogba.

A röntgenképen látható a kezelés előtti és a gyökértömést követő állapot. A gyökerek közül kettő nagyon erőteljesen görbült volt, de sikerült a végéig lemenni és korrektül letömni a fogat.

22.jpg
21.jpg

3. eset

 

A beteg kezdeti panoráma röntgenjén látszik, hogy van néhány gyökérkezelt foga, amelyekben egyik gyökértömés sem kielégítő. Fájós jobb felső 7-es fogával érkezett, amely sikeres gyökérkezelését követően panaszai teljesen elmúltak. Azonban szerette volna a többi gyökérkezelt fogában is kicseréltetni a gyökértöméseket, mert gyakran tapasztal bőrkiütéseket. Ezek hátterében állhatnak a gyökérkezelt fogaiban megbújó, krónikus, panaszt nem okozó gyulladásos gócok.

23.jpg
24.jpg

A mikroszkóppal történt gyökérkezelések során minden felső fog gyökérkezelésénél 3 csatorna volt feltárva és letömve, de a 4. csatornát is sikerült megtalálni minden esetben. Gyakran ezek okozzák a krónikus gyulladás talaját.

 

A végső röntgenen már minden fogában új gyökértömés és tömés/betét látható.

A második röntgen a kész, gyökércsúcsig érő gyökértömést ábrázolja. A gyulladásos foltok visszacsontosodása néhány hónapot vesz igénybe.

bottom of page