Gyakran Ismételt Kérdések

Miért érdemes rendszeresen fogorvosi kontrollra mennem?


Mert a szuvas fog a legtöbb esetben egyáltalán nem fáj, vagy csak enyhén érzékeny mindaddig, míg a gyulladás meg nem közelíti vagy el nem éri a fog belsejében elhelyezkedő ideget.

Ha már fáj a fog, és olyan nagy mértékben szuvas, hogy nem tömhető biztosan, akkor gyökérkezelni kell, vagy ha ez valamilyen okból nem lehetséges, el kell távolítani, ki kell húzni.

Rendszeres fogászati kontrollra járva a keletkező elváltozások még a kezdeti szakaszukban észrevehetők, így a súlyosabb problémák is megelőzhetők.
Hogyan alakul ki a fogágybetegség?


A fogágybetegséget általában a rossz szájhigiénia és a dohányzás okozza.

A kezdeti tünetek - az íny gyulladása és vörössége, valamint vérzés és fájdalom – jelentkezésekor a fogínygyulladás még visszafordítható, ha a Páciens a fogorvos által jelzett kezelést követi.

Súlyos, előrehaladott állapotban parodontitis alakulhat ki, ami magában foglalja az íny visszahúzódását és a fogakat támogató, rögzítő szövetek károsodását, elvesztését.

Az ínygyulladás mellett megjelenik a tasakképződés, parodontális tapadásveszteség, végső esetben a fogvesztés.

Súlyos esetben sürgős kezelésre lehet szükség, a betegség krónikussá válhat, és akár még műtétet is igényelhet.

Rendszeres fogkő eltávolítással és fogászati kontrollal azonban a fogágybetegség könnyen megelőzhető.
Miért kellemetlen a leheletem?


A szájszagot az elhanyagolt orális (száj) higiénia, fogkő, valamint egyéb fogászati betegségek okozhatják. Ritkán belgyógyászati betegség is állhat a hátterében. Általában rendszeres fogkő eltávolítás és megfelelő szájhigiénia mellett a panasz teljesen megszüntethető.
Mikor ehetek fogtömés után?


Ha a fogtömés miatt érzéstelenítőt is használtunk, az ajkak és a nyelv még néhány órával a kezelés után is zsibbadtak lehetnek. Zsibbadt állapotban félre lehet nyelni, nagyon könnyen el lehet harapni vagy el lehet égetni a nyelvet és az ajkakat. Ezért kérjük, kerülje a rágást és meleg italok fogyasztását, amíg a zsibbadás teljesen el nem múlik. Ez az idő egyéni, általában 1-3 óra lehet. Érzéstelenítő használata nélkül nyugodtan lehet enni, mert a kompozit tömőanyagok fényre kötnek.
Miért tett az fogorvos ideiglenes tömést a fogamba, végleges tömés helyett?


Bizonyos kezeléseknél ideiglenes tömést alkalmaz a kezelőorvos. Ez azt jelenti, hogy amíg nem készül el a végleges tömés, átmeneti megoldásként ideiglenes tömést helyez a fogba, például, ha inlay-t vagy onlay-t alkalmaz fogorvosa. Ezek valójában betétek, és fogpótlásnak minősülnek, amelyet a minta alapján a fogtechnikus készít el. Ilyenkor jellemzően egy hét múlva kerül sor a betét behelyezésére és végleges rögzítésére. De gyökérkezelés során is, az egyes ülések között ideiglenes tömést kap a Páciens.
A fogfehérítés károsítja a fogakat?


A modern fogorvosi fogfehérítő anyagok (nem az interneten „akciósan” beszerezhető anyagok) a kezelési utasítások betartásával teljesen ártalmatlanok a fogzománcra. A kezelés lényege, hogy a fogfehérítő anyag eltávolítja a fogból a lerakódott pigment anyagokat, amelyek az ételekkel, italokkal (tea, kávé, cola), dohányzással kerülnek a fogba.

Amennyiben a Páciens hiúságból vagy más okból túlzásba viszi a kezelést és több hétig, esetleg hónapig végzi, az már valóban károsíthatja a fogszöveteket.

A fehérítő kezelés hatása sokáig megmarad, de ezt az időt nagy mértékben befolyásolja a pigment anyagok újbóli bevitelének mértéke. A kezelés később kockázatmentesen megismételhető.
Miért csikorgatom a fogaimat álmomban?


A fogcsikorgatást leggyakrabban a stressz és néha genetikai tényezők is okozzák. Egyértelmű tünete a front (elülső) fogak elkoptatása, általában alvás közben. Éjszakai harapásemelő sínnel könnyen orvosolható a probléma.